Hoe is het ontstaan?
 

De Stichting Zeeuws Blauw bestaat al sinds 2008, opgezet als basis voor het werk van Dieuwke Parlevliet. Op 20 Oktober 2015, was er een internationaal wetenschappelijk congres in Rotterdam (EAS) waar de Stichting Zeeuws Blauw in participeerde door een pauzeactiviteit voor de deelnemers te ontwikkelen. Samen met Studio Onbekommerd (Ellen Bentlage) werd ‘Make your own souvenir’ bedacht. De congresgangers konden hun eigen souvenir maken door een oester te beschilderen. En daar is het ontstaan, bij toeval, in de pauze; de Zeeuws Blauwe Oester. ‘Kijk, dit is het: mijn eigen stichting heeft een gezicht.’

 

De groei
Helen van Luik, ooit bij de Porceleyne Fles (Royal Delft) opgeleid tot plateelschilder ging helpen. De eerste winkels in Zierikzee verkochten de oesters, daar kwamen later vrijwel alle betere boekwinkels uit Zeeland bij. Dat had zeker ook te maken met het eerste kinderboek van Dieuwke dat net verscheen en waar ze mee in die boekwinkels kwam. De musea volgden, net als enkele grote bedrijven en organisaties. Ook enkelingen vroegen om gepersonifieerde oesters. Er kwamen andere types op de markt; mooier, gedetailleerder en moeilijker te schilderen. De Nanking Cargo voor het hoogste segment, de Blanche (wit in wit), de Fisherman (oesters met klein poppetje), de Gold en de Premium – omdat dat zo’n mooi, doch bewerkelijk motief was. 

 

Internationaal
Er werd een webwinkel opgezet en Zeeuws Blauw ging internationaal. In november 2017 stonden de oesters in het Duitse tijdschrift ‘Viktoria’, vervolgens gingen vele oesters richting Duitsland. Een jaar later verscheen er een Classic oester in de kerstbijlage van de Times uit Londen. Honderden pakjes werden richting Engeland verstuurd. 
Het werden erg veel oesters...

 

Zeeuws Blauw Oesters
Aad Smaal pakte het over en in februari 2019 is het project uit de stichting naar een onderneming gegaan. De naam Zeeuws Blauw mocht met de oesters mee. Dineke sloot zich aan om de communicatie op te pakken. Meerdere schilderessen meldden zich. Het merk ‘Zeeuws Blauw’ werd geboren en is geborgd.

© 2016 - 2022 Zeeuws Blauw | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel