Hoe is het ontstaan?
 

Dineke Delst: ‘Als klein meisje, opgegroeid aan de rand van de Grevelingen, gingen mijn vader en ik op zoek naar oesters. Mijn vader had een ingenieus systeem bedacht zodat we oesters van steigers konden afhalen. Na het oppeuzelen van de oesters, maakten we er van alles van, zoals een schelpen spiegel rand.’ 


‘Toen ik veel later Dieuwke Parlevliet ontmoette, oprichtster van Zeeuws Blauw, klikte het meteen. Zij is in 2015 begonnen en zag de magie van het blauw op het hagelwitte parelmoer. Inmiddels heb ik het stokje overgenomen en mag ik de magie voortzetten.’    


Ongeveer 90% van de oesters wie wij gebruiken komen uit de Oosterschelde. Deze vind ik ook het meest prettig. Er komen er ook wat uit de Grevelingen en het Veerse Meer, maar die zijn vaak scherper en wat groener.   
Het beschilderen is niet zo eenvoudig als het lijkt. Het oppervlak is bewerkelijk, door de rondingen en glooiingen. Daarbij leent niet elke schelp zich qua vorm voor elk ontwerp. Een langwerpige schelp is bijvoorbeeld erg geschikt voor een vuurtoren, maar minder voor een zeester. 


In de collectie hebben we verschillende thema’s zoals Zeebanket, Zeeland oesters, Classics met bloemmotieven zoals is te zien bij Delfts Blauw aardewerk, Fines en Zeeuws Goed met een Zeeuws thema. Naast blauw wordt er ook geschilderd in goud, voor de Gold en Premium collectie. Omdat alles handgeschilderd is maken we ontwerpen op verzoek, de Specials. Dit maakt het afwisselend en heel leuk! 

 

 

Tekst uit het boek: "Het Oester Boek", over de magie van de oester.

 

© 2016 - 2024 Zeeuws Blauw | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel